FAQ

Chcesz wiedzieć jak szybko możesz wyjechać albo co stanie jeśli nie dogadasz się z rodziną? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane nam pytania. Jeśli mimo wszystko nie znalazłaś odpowiedzi na nurtujące Cię sprawy, napisz do nas maila, a postaramy się wyjaśnić wszystko co Cię interesuje.

Jaka jest różnica między "au pair" a "Nianią"?
Jak szybko po zaakceptwaniu aplikacji będę mogła wyjechać do USA?
Czy mogę wybrać, gdzie chcę mieszkać?
Co oznacza "au pair" ?
Czy chłopcy mogą również brać udział w programie?
Co zrobić, jeśli mam już rodzinę goszczącą w USA?
Czy mogę zmienić rodzinę goszczącą, jeżeli się nie dogadamy?
Ile doświadczenia w  opiece nad dziećmi jest mi potrzebne?
Gdzie i jak można poznać nowych przyjaciół?
Nie mam jeszcze prawa jazdy. Czy mimo to mogę wyjechać?
Czy mam szansę na naukę w USA?

Jaka jest różnica między 'au pair' a 'nianią'?

W wielu krajach anglojęzycznych, zarówno termin "Niania", jak i termin "Au Pair" opisują jedną i tę samą osobę, która opiekuje się dziećmi, podczas gdy rodzice pracują. Jednak słowa niania i au pair mają nieco inne znaczenie. Au pair jest francuskim terminem, który oznacza "równy" - au pair mieszka u rodziny goszczącej, jest traktowana na równi z rodziną i jest jej członkiem. Zazwyczaj au pair pochodzi  z innego kraju i zarówno au pair jak i rodzina goszcząca czerpią korzyści z obcowania z sobą:  uczą się o swojej kulturze, zwyczajach i tradycjach. Au pair musi posiadać doświadczenie w opiece nad dziećmi, ale nie muszą być to  konieczne  formalne kwalifikacje. Niania zazwyczaj takowe doświadczenie posiada. Niania nie musi mieszkać z rodziną i często ma więcej obowiązków domowych niż au pair. W USA z powodu przepisów wizowych, au pair musi być w wieku 18-26 lat, a nianią może być między 20 a 60 rokiem życia. Niania zwykle to po prostu praca, podczas  gdy au pair  zazwyczaj pragną poznać inny kraj i kulturę przed rozpoczęciem studiów lub kariery zawodowej.

Jak szybko po zaakceptowaniu aplikacji będę mogła wyjechać do USA?

W idealnym przypadku potrzebujemy przynajmniej  kilku miesięcy  na zaakceptowanie Twojej aplikacji, znalezienie rodziny goszczącej  i załatwienie wszystkich formalności przed wyjazdem. Jeśli chcesz wyjechać wcześniej, będziemy pracować tak szybko, jak to możliwe, aby Ci to umożliwić. Jeśli jednak nie spieszysz się, rozpocznij cały proces na ok. 6 miesięcy przed planowaną datą wylotu.

Czy mogę wybrać, gdzie będę mieszkać?

Au Pair to program wymiany kulturowej, stawiamy przede wszystkim na rodziny goszczącej a nie na to gdzie mieszkają, w związku z tym otworz się na wszystkie stany i lokalizacje. Każda z nich ma coś ciekawego do zaoferowania. Nie zniechęcaj się jeśli Twoja wymarzona rodzinka nie będzie mieszkać w Californii - Zawsze możesz spędzić tam swój 13 miesiąc :)

Co oznacza termin 'au pair'?

Słowo au pair to francuski termin oznaczający  "na równi" lub "równy". Jako au pair jesteś przyjęty do amerykańskiej rodziny, pomagasz w  opiece nad dziećmi, jednocześnie zagłębiając się w ich kulturę. Możesz pracować  do 45 godzin tygodniowo, będziesz pomagać dzieciom host rodziców w każdym aspekcie ich życia, pomagać im przygotować się do szkoły, zachęcać ich do aktywnego spędzania wolnego czasu, pomagać w odrabianiu prac domowych i czytać bajki. Jednak ważne, aby pamiętać, że każda rodzina jest inna i twoja rodzina będzie tak samo wyjątkowa jak Ty.

Czy chłopcy mogą również brać udział w programie?

Mężczyźni są oczywiście mile widziani w naszym programie, niektóre rodziny goszczące wręcz wolą gościć w swoich domach chłopców. Tak samo jak w przypadku dziewcząt,dołożymy wszelkich starań, aby umieścić Cię z rodziną, która pasuje do Ciebie idealnie.

Co zrobić, jeśli mam już rodzinę goszczącą w USA?

Poproś swoją rodzinę goszczącą, aby skontaktowała się z naszym biurem w Bostonie i zapisała do programu. Oczywiście, możesz znaleźć rodzinę sama, ale aby móc legalnie pracować jako au pair w USA musisz posiadać wizę J1, którą otrzymasz tylko przy współpracy z agencją.

Czy mogę zmienić rodzinę goszczącą, jeżeli się nie dogadamy?

Naszym priorytetem jest to, abyś zarówno Ty, jak i Twoja rodzina goszcząca spędzili ze sobą niezapomniany rok. Aby to osiągnąć  potrzeba czasu, żeby poznać się nawzajem. Jednak może się zdarzyć, że wystąpi między Wami konflikt, którego nie da się zażegnać. W takim przypadkuCultural Care Au Pair będzie robić wszystko, aby znaleźć najlepsze rozwiązanie dla obu stron.

Ile doświadczenia w  opiece nad dziećmi jest mi potrzebne?

Musisz mieć co najmniej 200 godzin doświadczenia w opiece nad dziećmi. Im większe doświadczenie masz, tym większa szansa na wyjazd. Doświadczenie w opiece nad dziećmi jest priorytetem dla naszych rodzin podczas wyboru ich au pair. Zalecamy zatem, aby przed wyjazdem zdobyć go tak dużo jak tylko to możliwe.

Gdzie i jak można poznać nowych przyjaciół?

Istnieje wiele możliwości, aby poznać nowych znajomych! Swoje pierwsze 5 dni w USA,  spędzisz w  w Nowym Jorku, w szkole dla au pair, gdzie można spotkać au pair z całego świata. Otrzymasz również listę innych au pair mieszkających w Twoim regionie. Będziesz mogła spotkać się z nimi podczas comiesięcznych spotkań, organizowanych przez LCC. Kursy na lokalnym college'u  dają Ci  możliwość poznania amerykańskich przyjaciół od zaraz! Plus, masz pewność, że spotkasz przyjaciół za pośrednictwem Twojej rodziny goszczącej.

Nie mam jeszcze prawa jazdy. Czy mimo to mogę wyjechać?

Prawo jazdy to jeden z wymogów programu. Wszystkie au pair muszą posiadać ważne prawo jazdy. Nie możemy zaakceptować Cię do porgramu, dopóki nie zdasz egzaminu.  W międzyczasie jednak możesz wypełniać swoją aplikację tak abyśmy mogli zaakceptować Cię jeszcze tego samego dnia, w którym zdasz swój egzamin. 

Czy mam szansę na naukę w USA?

W ramach programu au pair, desygnowanego przez rząd Stanów Zjednoczonych, wszystkie au pair muszą uczęszczać na zajęcia do koledżu podczas swojego roku w USA. Jest to świetny sposób dla au pair na nawiązanie nowych znajomości,a wiedza zdobyta podczas zajęć może być przydatna w przyszłym życiu i karierze zwodowej.