Uwaga: Ten tekst może wywołać ostry głód.
Jedną z przyjemności odwiedzania USA jest próbowanie różnych, pysznych potraw, które ten kraj ma do zaoferowania! Od Kalifornii do Teksasu, od Florydy do Maine, Amerykanie są dumni z klasycznego amerykańskiego jedzenia oraz tradycji i przepisów, które czynią je wyjątkowymi. Jako au pair będziesz miała wiele okazji do spróbowania najlepszych amerykańskich posiłków i napoi – nie tylko z rodziną goszczącą, ale też podczas swoich podróży po kraju! Jeśli twoje kubki smakowe są gotowe na spróbowanie amerykańskiej kuchni, proponujemy, żebyś zaczęła od tych siedmiu znanych potraw:
Apple Pie
_„As American as apple pie”._To powiedzenie, które usłyszysz wiele razy - i jest to prawda! Ten słodkawy, maślany, owocowy deser jest narodowym skarbem i ulubionym ciastem wszech czasów według American Pie Council. Szarlotka pojawiła się w USA w XVII wieku, gdy pielgrzymi przywieźli nasiona z Anglii. Skąd więc to powiązanie? Podobnie jak wiele tradycji i doświadczeń, które są umiłowane przez Amerykanów, szarlotka jest czymś, co zostało wprowadzone do kultury i przekształcone w wyjątkowe amerykańskie doświadczenie. Od tamtej pory ludzie w całych Stanach Zjednoczonych poświęcają swoje życie pieczeniu idealnej szarlotki.
Niektórzy lubią szarlotkę z kawałkiem sera cheddar, inni ją wolą z gałką lodu waniliowego. Niezależnie od tego, jaki sposób jedzenia wybierzesz, każdy jest prawidłowy.
Buffalo Wings
Buffalo wings, nazwane tak ze względu na swoje miejsce pochodzenia - Buffalo w Nowym Jorku - to pikantne, soczyste i aromatyczne doznanie kulinarne. Historia tych pikantnych skrzydełek jest często kwestionowana, ale najwięcej osób twierdzi, że zostały one zrobione po raz pierwszy w Anchor Bay przez kobietę o imieniu Teressa Bellissimo, która w 1964 roku zanurzyła skrzydełka w maśle i sosie z pieprzu cayenne. Od tamtego czasu stały się podstawowym daniem w barach sportowych i na meczach piłkarskich. Podawane są z selerem, pałeczkami marchewkowymi i dużą ilością niebieskiego sera, który pomaga złagodzić palenie po Buffalo wings.
Jeśli lubisz pikantne potrawy, koniecznie spróbuj Buffalo wings. A jeśli masz ochotę na wyjątkową przygodę, w każdy wrześniowy weekend poprzedzający Święto Pracy w mieście Buffalo (którego mieszkańcy nazywają potrawę po prostu „wings”) organizowany jest coroczny Buffalo Chicken Wing Festival, który przypomina o istotnym wkładzie jego mieszkańców w amerykańską kuchnię.
Cheesesteaks
Wołowina + Ser + Chleb = Philly Cheesesteak. Dodaj cebulę i paprykę, a czeka Cię prawdziwa uczta. Serowa kanapka wynaleziona w 1930 roku w Filadelfii (pieszczotliwie nazywanej „City of Brotherly Love”) w stanie Pensylwania wypełniona jest tłustymi pysznościami. Wymyślili ją Pat i Harry Olivieri i sprzedawali ze swojego stoiska hot dogów w Filadelfii. Następnie otworzyli Pat’s King of Steaks, który działa do dzisiaj i konkuruje z Geno’s Steaks o tytuł najlepszej kanapki cheesesteak w mieście.
Zainspirowani swoimi rodzinnymi korzeniami w Abruzzi we Włoszech bracia Olivieri stworzyli kanapki z „frizzled beef” (określenie na posiekane, chrupiące mięso). Później dodali ser (amerykański, provolone lub Cheese Whiz) i ułożyli to wszystko w wyrabianej lokalnie bułce Amoroso.
Clam Chowder
Przy tak wielu odmianach dania clam chowder na Wschodnim Wybrzeżu i w całym kraju każdy mieszkaniec Nowej Anglii powie Ci, że najlepszą zupę zjesz w najstarszym mieście Stanów Zjednoczonych: w Bostonie w stanie Massachusetts. Znajdziesz ją w każdym miejscu w Bay State. Mimo że jej wyraźnie biały kolor i grudkowata konsystencja nie wyglądają pięknie, jej smak na pewno zachwyci wielbicieli owoców morza.
Klasyczna zupa clam chowder z Nowej Anglii to mieszanka małży Quahog, delikatnych ziemniaków, solonej wieprzowiny, gęstej śmietany i ziół. Istnieje odmiana z Manhattanu (jasny bulion z ziemniakami), z Florydy (pikantna z papryką datil), a także zdrowa wersja z Zachodniego Wybrzeża (w której łosoś zastępuje wieprzowinę). Wszystko pięknie. Jeśli jednak zajedziesz do Bostonu, skuś się na krakersy podawane do ostryg i dużą miskę clam chowder - nie pożałujesz.
Cobb Salad
Sałatka cobb salad została wynaleziona w 1937 roku przez Boba Cobba, właściciela restauracji The Brown Derby w Hollywood w Kalifornii i od niego też przyjęła nazwę. Legenda mówi, że pan Cobb krążył po kuchni, zbierając resztki jedzenia, które potem włożył razem do lodówki, tworząc sałatkę. Główka sałaty, awokado, rzeżucha, pomidory, kawałek zimnego kurczaka, jajo ugotowane na twardo, szczypiorek, ser i staroświecki francuski sos - oto składniki kultowej sałatki.
Ten eksperyment pana Cobba przeprowadzony późną nocą szybko zyskał popularność wśród klientów restauracji The Brown Derby. Sałatka trafiła wkrótce z listy dań do serc mieszkańców Hollywoodu i całych Stanów Zjednoczonych. Sałatka cobb salad miała wiele różnych wersji na przestrzeni lat, każda nowa wersja tak samo smaczna jak poprzednia.
Hot Dog
Nic nie kojarzy się z amerykańskim latem bardziej od hot doga. Jest tani, smaczny i nadaje się idealnie do grillowania przez podwórkowych kucharzy - zarówno tych początkujących, jak i bardziej doświadczonych. Hot dog został wynaleziony przez niemieckiego imigranta Charlesa Feltmana, który zawijał kiełbaski z Frankfurtu w Niemczech w bułeczki, aby zaoszczędzić na talerzach.
Później polski imigrant Nathan Handwerker rozsławił ten ukochany produkt mięsny ze swojego stoiska hot dogówna Coney Island. Od tamtej pory hot dog jest symbolem dobrej pogody i amerykańskiego street food'u. Od 102 lat w dniu obchodów święta 4. lipca na stoisku hot dogów Nathana odbywa się Międzynarodowy Konkurs Jedzenia Hot Dogów, w którym obecny mistrz zjada 62 hot dogi w zaledwie 10 minut. Oglądanie lub branie udziału w tym wydarzeniu nie jest polecane dla osób o słabym sercu. Jeśli chcesz doświadczyć prawdziwie amerykańskiego jedzenia, zjedz hot doga - z ketchupem lub bez.
S’mores
Ich nazwa mówi wszystko - temu ciepłemu, lepkiemu, słodkiemu smakołykowi nie można się oprzeć. Zawsze będziesz chcieć więcej. To klasyczny amerykański przepis i przepiękny przykład tego, jak ktoś w Stanach z kilku rożnych produktów utworzył zupełnie nowe doświadczenie kulinarne, które przetrwa wiele lat. S’mores to synonim ogniska i nocowania u przyjaciół. Jedzenie, które smakuje najlepiej, gdy się je podpiecze na ogniu pod gwiazdami. Składa się z prażonej pianki marshmallow i kwadratowej kostki czekolady zgniecionych razem i stopionych między dwoma kawałkami krakersa typu graham.
Nie wiadomo, kto wymyślił ciasteczko S’more. Wiadomo jednak, że w 1927 roku organizacja Girl Scouts of America wydała drukowany przepis na doświadczenie, które pozostaje złotym standardem. Gdy będziesz w USA, pamiętaj, żeby świętować wyjątkową amerykańską tradycję, jaką jest National S'mores Day obchodzony 10. sierpnia. To świetna okazja na zjedzenie czegoś tak pysznego.